UBISTVO KARAĐORĐA U INTERESU TADAŠNJE MEĐUNARODNE POLITIKE

2011-01-12 09:25
Vožd Karađorđe Petrović

 

Da li je ubistvo vožda Karađorđa posledica pokvarenosti međunarodne politike ili bezumnosti divljeg naroda koji ne ceni kumstvo?

 

KUMOVI NISU UBILI VOŽDA???

 

Crni Đorđe je pre Prvog srpskog ustanka bio profesionalni vojnik u Austrougarskoj, gde se upoznao sa težnjom stvaranja srpske države na teritoriji austrougarske carevine, koja je imala duplo više srpskog stanovništva od nemačkog. Svakako da je ovima drugima više odgovaralo da ta težnja bude ostvarena na teritoriji turske carevine. Sa ovom idejom se Crni Đorđe vratio u Srbiju pod turskom okupacijom, gde diže ustanak.

            Kada je ustanak propao, Crni Đorđe sa ustanicima prelazi preko Save, gde mu odmah oduzimaju novac, oružje i arhivu, a Vožd na izričit zahtev Austrougarske prelazi Rusima u Hotin. Da je Austrougarska budno pratila sva događanja i držala ih pod kontrolom, pokazuje slučaj proterivanja grčkog mitropolita Leontija za vreme ustanka zajedno sa Cincarima i Jevrejima, koji su radili protiv interesa ustanka. Svi su vraćeni u Srbiju na izričit zahtev Austrougarske.

            U Hotinu Heterija[1] vezuje Crnog Đorđa za svoje ciljeve. Naum Krnar, član Heterije, postaje verna senka Crnog Đorđa, koji se obavezao novčano pomognut od srpskih trgovaca iz Trsta da digne Srbe na zajednički ustanak sa Grcima.

            Vožd i Naum ’tajno’ prelaze u Srbiju i dolaze u Topolu. Vožd se javlja svojim kumovima vojvodi Radiču Petroviću, kod koga je u mladosti hajdukovao, Vujici Vuličeviću i Milošu Obrenoviću, koje zaklinje na kumstvo tražeći sastnak sa nima. Kumovi primaju zakletvu i sastaju se sa Crnim Đorđem u Radovanjskom lugu. Razgovoru u kolibi prisustvuje samo Naum Krnar, kao stražar. Razgovor je težak i traje devet sati, do tri časa izjutra. Kumovi ne pristaju na ustanak i Crni Đorđe odlučuje da se sutradan vrati u Vlašku. Svi odlaze na spavanje, ali posle jednog sata budi ih pucanj jednog od stražara.

            On je ubio sa leđa Nauma Krnara, koji je navodno pošao po vodu. Nalaze mrtvog vožda bez glave, ali niko ne zna ko ga je ubio. Glava je poslata u Carigrad gde je visila na tvrđavi sve dok nije poslata ruskom caru, kojie je tražio glavu, jer je Crni đorđa bio ruski general.

            Zločin je pripisan izvesnom Novakoviću, ali nesretni Novaković nikada nije priznao ubistvo. Jedan od kumova Vujica Vuličević, podigao je kasnije crkvu Pokajnicu. Da je bio uveren u novakovićevu krivicu, on ne bi imao osećaj krivice zbog greha zadate reči. Po zapisanom predanju, drugi kum vojvoda Radič Petrović usnio je da ne može da e rastavi sa dušom dok ne pokaže gde je sahranjen Crni Đorđe. Kada su ga dovezli u Radovanjski lug, seljaci su ga pitali da li je on ubio Crnog Đorđa, na šta je on odgovorio odrečno. Na pitanje da li zna ko ga je ubio, odgovor je takođe bio odrečan, ali je Radič kao očevidac ispričao ceo događaj, koje je kasnije zabeležio Milan Đ. Milićević.

            Cela priča o voždovom ubistvu je nelogično protumačena i olako pripisana vlastoljublju jednog čoveka, koji nije imao pravog razloga da ubije rođaka i političkog supranika, jer odlazi iz zemlje. Ali je zato potpuno zanemarena uloga Nauma Krnara i jak motiv neostvarenog interesa velikih sila u rešavanju Srpskog pitanja sa prikrivenim imenom Istočno pitanje, koji je vešto pretvoren u divljaštvo čitavog jednog naroda, a u cilju njegove satanizacije.

 

 

Izvor:  ’’ SVETICA’’ br. 5. -  periodika za narodno predanje, prosvetu i umeće[1] Heterija je tajno udruženje grčkih patriota osnovano  u Odesi sa ciljem organizovanja ustanka za oslobođenje od Osmanskog carstva. Pokret je na svome početku imao cilj da se obnovi Vizantija. Među Srbima imao je svoje pristalice. Jedna srpska organizacija nalazila se u Nišu, gde su bili 1821. godine pohapšeni i javno obešeni. Najpoznatiji među obešenim je bio Vladika Milentije.

 

PREPORUČUJEMO

Ninićevo LIKOVNO i PESNIČKO izražavanje (kritike)

NINIĆEVO SELFIČKO SLIKARSTVO

RAZGOVOR SA NINIĆEM objavljen u magazinu SENSA (martovski broj)

PREDAVANJA D Ninića

     - O molitvi OČE NAŠ

                            - video snimak

                            - o predavanju

                            - o predavanju (engleska verzija)

     - Na temu BOJE I DUHOVNOST

     - Tema RTANJ

             - Knjižara EVEREST

             - ISTRAŽIVAČKI FESTIVAL 2011.   (video zapisi)

             - RTANJ I DUHOVNOST (predavanje - snimak)

     Ninić na VIKIPEDIJI

              VIKIPEDIJI (engl.)

 

Novo (peto) izdanje popularnog romana OTKRIĆE  - U PRODAJI

Možete naručiti preko ovog sajta (kontakt) ili na telefon

060 3 44 11 77

 

VIDEO KANAL NA You Tube http://www.youtube.com/user/DusanNinic