BOJE I DUHOVNOST - Dušan Ninić - U okviru izložbe: Kritičari su izabrali 2011 / Maja Ćirić

2011-01-29 09:40
Voren Najdih, Rainbow Brush: After John Everett Millais 1856#2

Dušan Ninić je u četvrtak veče u Kulturnom Centgru Beograda održao predavanje na temu "Boje i duhovnost", a u okviru izložbe Kritičari su izabrali 2011 / Maja Ćirić.

      U svom predavanju Ninić je govorio o drugačijem pogledu na ono što zovemo BOJA i koliki je njen značaj, a kroz nekoliko oblasti: savremenu kvantnu fiziku (prema radu naučnika N. Tesle i modelu kvantirane gustine energije fizičara G. Marjanovića), astrologiju (značenje boja u smislu određenih planeta) i hermetizam (upotrebu boja u magiji). Ninić je objasnio zašto je važan način mešanja boja, kako koja boja utiče na naše duhovno biće, zašto je važno da li dodajemo ili oduzimamo energiju iz tela neke boje i šta se time postiže?

S I Ž E   - Pokazali smo zašto je važan način mešanja boja? A ne samo koje boje dobijamo određenim kombinacijama! Ili drugim rečima bitno je da li dodajemo ili oduzimamo energiju iz tela neke boje? I šta se time postiže. Drevne nauke nas uče – Kako koja boja utiče na naše duhovno biće!?

Na primer:

            (1) - Kada se meša svetlost u boji, a koja je prvenstveno talasna struktura – dodajemo energiju i idemo prema BELOJ boji, koja ustvari odbija od sebe sve frekvencije, ili astrološki gledano vladari su nam: sunce / mesec (dan / noć) i to je pozitivna, Božanska strana priče. (Predominantno talasna struktura).

            (2) - ako se mešaju uljane boje na paleti,  a koje su prvenstveno materijalne (supstancijalne) strukture, onda one oduzimaju energiju beloj boji i ide se prema CRNOJ, ali, ne zaboravimo da crna ustvari upija sve frekvencije (nasuprot beloj) ili astrološki gledano – idemo prema Saturnu. Vladaru tame i vremena.(Predominantno čestična struktura).

 

     Maja Ćirić, laureatkinja Nagrade Lazar Trifunović za 2008. u okviru izložbe Kritičari su izabrali odlučila se za Vorena Najdiha i projekat koji ispituje odnos konceptualne umetnosti i slikarstva, među-istitucionalnu saradnju, obrazovanje publike i tumačenje umetnosti u kontekstu različitih društvenih, političkih, psiholoških i ideoloških uslova.

Projekat je istovremeno reprezentativnog, performativnog i eksperimentalnog karaktera. Voren Najdih se bavi emancipacijom percepcije od institucionalih ograničenosti. Izložba sa sastoji iz više projekata, a na izložbi u KCB-u izložiće sledeće radove: Obrazovanje oka je eksperiment koji je pre Beograda izveden u Berlinu, srcu eurocentričnog kapitalizma i u Dafenu, u komunističkoj Kini pod kapitalističkim uslovima. Dafen je grad čija je čitava populacija fokusirana na proizvodnju i distribuciju kopija klasičnih evropskih slika i savremenih kineskih umetničkih dela. Ovaj rad otkriva mnogostruke potencijale percepcije boje i njene varijabilnosti.

       Sastavni deo izložbe čini saradnja sa lokalnim umetnicima i ekspertima iz različitih oblasti, koja se ogleda u performansima i predavanjima, održanim uoči otvaranja izložbe u Likovnoj galeriji. Umetnici i eksperti koji su učestvovali u ovom delu izložbe su: Siniša Ilić, dr Ivan Jureta, Branislav Nikolić, Isidora Nikolić, Dušan Ninić, Marina Marković, Milena Putnik, Marko Tirnanić, Ranko Travanj, Milica Crnobrnja Vukadinović.

      
Voren Najdih (1962, Njujork, SAD) je umetnik koji živi na relaciji Los Anđeles i Berlin i čiji rad je intenzivno predstavljen na međunarodnoj sceni. Dobitnik je nagrade Viljem Fluser za 2010. Trenutno je resident na Školi arhitekture u Delftu, Holandija.

Trajanje izložbe - 12. do 30. januar 2011.g.

Više o ovome pogledajte na: http://www.kcb.org.rs/Programi/Likovniprogram/LikovniNajave/tabid/1086/AnnID/1122/language/sr-Latn-CS/Default.aspx

27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
ninicninic.com
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
ninicninic.com
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB
27. 01. 2011. KCB

Pretraga

PREPORUČUJEMO

Ninićevo LIKOVNO i PESNIČKO izražavanje (kritike)

NINIĆEVO SELFIČKO SLIKARSTVO

RAZGOVOR SA NINIĆEM objavljen u magazinu SENSA (martovski broj)

PREDAVANJA D Ninića

     - O molitvi OČE NAŠ

                            - video snimak

                            - o predavanju

                            - o predavanju (engleska verzija)

     - Na temu BOJE I DUHOVNOST

     - Tema RTANJ

             - Knjižara EVEREST

             - ISTRAŽIVAČKI FESTIVAL 2011.   (video zapisi)

             - RTANJ I DUHOVNOST (predavanje - snimak)

     Ninić na VIKIPEDIJI

              VIKIPEDIJI (engl.)

 

Novo (peto) izdanje popularnog romana OTKRIĆE  - U PRODAJI

Možete naručiti preko ovog sajta (kontakt) ili na telefon

060 3 44 11 77

 

VIDEO KANAL NA You Tube http://www.youtube.com/user/DusanNinic