A Ćirić o zbirci 0 DUHU I U DUHU

2012-03-06 00:09
ninicninic.com

O DUHU I U DUHU

 Nijedno znanje nije u stanju da zagluši svest o čovekovoj ograničenosti i njegovoj bespomoćnoj izgubljenosti u vaseljeni. Strah duha pred nepoznatim i nesaznatljivim stvorio je ne samo prve bogove, nego i prvu umetnost.

      Umetničko htenje postoji a priorri , i kao latentni unutarnji zahtev, čini primaran moment svakog umetničkog stvaranja i ponaša se kao volja za formu. Premisa da umetnost, između ostalih pretpostavki, znači i izraz jedne duševne funkcije koja je daleko od svakolike  afirmacije  pojavnog sveta - ukazuje na  traganja za stvaranjem predstava o onostranom životu pojavnog i pronalaženjem neprolaznih i apsolutnih vrednosti forme. Sjaj čovekovog duhovnog izraza uvek je nov i njegovi su oblici bezbrojni. Upravo iz tog raloga je Kandinski toliko naglašavao zakon unutarnju nužnost. Iz unutrašnje nužnosti se rađaju najrazličitiji oblici u kojima možemo da prepoznamo opšte težnje. Život se ne izražava samo figurativnim prikazima. Težnja ka apstrakciji je posledica čovekove velike unutrašnje uznemirenosti pojavama spoljašnjeg sveta. Umetnost koja apstrahuje i simbolizuje daje ne nekakav optički isečak, već duhovni totalitet u potrzi za smirenjem. Ona nam otkriva naturalizam u jednom višem smislu.Vrednost jedne linije, jedne forme za nas se sastoji u vrednosti života koje ona za nas sadrži i svoju lepotu zadobija samo kroz naš vitalni osećaj koji u njoj prepoznajemo. Ne treba poricati mogućnost uosećavanja u apstraktne forme.

  Snage života, koje su se oslobodile svog individualizma, osećaju svoje univerzalne mogućnosti: započinju novi život stvaralačkog prodiranja.  Jedini preduslov da bi se neko apstraktno izražavao je da taj neko pronađe samog sebe. Pronaći se, t.j. naći sebe, predstavlja uzvišen napor. Biti svoj to znači videti svet sa nekog vrhunca. Jer, mi smo svi u središtu i svi smo mi na vrhuncu i celi svet vidimo tačno kakav je on u nama.

  Lepo je sve ono što izvire iz unutrašnje duhovne nužnosti. Čisto i večito umetnički lepo ne poznaje vremenska i prostorna ograničenja i zrači univerzalnom i postojanom porukom. Danas, kad su uzdrmani temelji religije, nauke i morala, čovek okreće pogled od spoljašnosti ka samom sebi. Književnost – poezija, umetnost – crtež i muzika su tu da svakom čoveku pruže uvid u njegov sopstveni unutrašnji život i osećajnost. Različiti načini stvaralačkog izražavanja, zbliženi zakonima unutrašnje nužnosti, svojim zbirnim svojstvenim sredstvima stvoraju jednu takvu monumentalnu umetnost koja će biti oslonac u već započetoj izgradnji novog duhovnog carstva, a takvi umetnici će biti duša velikog duhovnog doba (Kandinski). Za mene je dragi Dušan Ninić jedna takva duša.

                                                                    Aleksandra Ciric

PREPORUČUJEMO

Ninićevo LIKOVNO i PESNIČKO izražavanje (kritike)

NINIĆEVO SELFIČKO SLIKARSTVO

RAZGOVOR SA NINIĆEM objavljen u magazinu SENSA (martovski broj)

PREDAVANJA D Ninića

     - O molitvi OČE NAŠ

                            - video snimak

                            - o predavanju

                            - o predavanju (engleska verzija)

     - Na temu BOJE I DUHOVNOST

     - Tema RTANJ

             - Knjižara EVEREST

             - ISTRAŽIVAČKI FESTIVAL 2011.   (video zapisi)

             - RTANJ I DUHOVNOST (predavanje - snimak)

     Ninić na VIKIPEDIJI

              VIKIPEDIJI (engl.)

 

Novo (peto) izdanje popularnog romana OTKRIĆE  - U PRODAJI

Možete naručiti preko ovog sajta (kontakt) ili na telefon

060 3 44 11 77

 

VIDEO KANAL NA You Tube http://www.youtube.com/user/DusanNinic