Selfičko slikarstvo

2014-11-30 10:52
autoportret

Nastavljam sa istraživanjima u oblasti selfičkog slikarstva pa sam te novosti želeo da podelim sa čitaocima ovog sajta. Pored slika koje su (na neki način) sama duša onog koga  slikam, sve više radim energije mesta i molitvi.  Takođe i svi crteži koji prate pesme u zbirci "O Duhu i u Duhu" oslikavaju energije pesama.

Imaoci ovih slika mi kažu da su im one pomogle da se osećaju bolje i srećnije od kada su u njihovom životnom prostoru, što mi pričinjava posebno zadovoljstvo.

Dosta ljudi me pita - Kakve su ti to slike?

Teško je o tome pričati, jer je to ipak pomalo neistražena oblast i podrazumeva da sam slikar poseduje određene sposobnosti "više percepcije" (ili kako bismo to već nazvali).

Uopšte, čudan je sklop okolnosti kako sam shvatio da to što radim je SELFIČKO SLIKARSTVO. Imao sam izraženo "vođstvo" sa neke više ravni.

Kako mi kažu kritičari, s početka XX veka te slike su radili Jung i R. Štajner, a u poslednje vreme Oberto Airaudi - FALCO (1950-2013) čija mi je sjajna knjiga "Priče jednog alhemičara" bila došla do ruku i "objasnila" šta ja to radim. Inače Oberto je osnivač FEDERACIJE DAMANHUR.

Kaže mi prijatelj Zdravko, inače vrsni likovni kritičar, a u vezi sa predstojećom izložbom u Novm Sadu – „Daj napiši nešto o tvojim slikama, a ja ću to posle komentarisati. Jer, ako mi kritičari pisemo, onda umetnost stavljamo u neke poznate i priznate kalupe, a to nikad nije dobro, pogotovo sa tvojim slikama koje su malo drugačije.“

I, pristanem ja, šta ću, i naravno da je tako, ali – zapitam se: „Pa šta je to ustvari slikam?“ I shvatim – da baš i nisam siguran.

U stvari - slikam energije - i to energije mesta, ljudi, molitvi... Sve što vidim i osetim oko mene.

Nema tu poznate forme. Niti znam kako će to na kraju ispasti. Jer tu su više slika jedne preko druge i posle pustim osveštano ulje preko njih, a pošto radim (uglavnom) sa suvim pastelama, ono ulje skrozira prema prvim slojevima boje i pojavi se ona slika ispod – a kako se to dešava, sam Bog zna.

A kako sam počeo? Rekao bih, donekle „slučajno“ – trebala mi je ilustracija moje zbirke pesama „O DUHU I U DUHU“.

I posle – kada su čitaoci, ali i zvanična kritika, rekli da su crteži više nego dobri, to me ohrabrilo da nastavim dalje sa malo većim formatima, pa sam u početku stidljivo, pa sve više i više dodavao boje, i prelazio na sve veće formate.

Moram priznati da pri radu koristim razne simbole, od magijskih znakova planeta, runa, pa do znakova Ji Džinga.

I tek kasnije saznam da postoji takav pravac u slikarstvu da je to tzv. Alhemijsko ili Selfičko[1] slikarstvo gde se koriste inteligentne energije preko dvodimenzionalnih formi na papiru, temeljene na simbolima i boji. Sve je to živo, pokretno i u stalnoj transformaciji.  

Selfičke slike projektuju simbole i informacije koje su u njima – na okolinu i na onog koji ih gleda. Naravno da oživljavaju pomoću svetlosti, ali još više putem pažnje posmatrača. Zato nije svejedno i ko ih posmatra - za ljude različite duhovne energije i senzibilnosti one će imati veoma različito značenje.

Dalje, ako se posmatraju pod različitom svetlošću one dobijaju različite aspekte, odnosno, posmatraču će se činiti da je to sasvim druga slika.

Na primjer, pod dnevnom ili ultraljubičastom svetlošću izgledaće potpuno drugačije - različite frekvencije svetlosti odgovaraju različitim vizuelnim efektima i značenjima slike.

Pored prvih crteža za zbirku pesama, počeo sam da crtam i ljude (njihove duše). Da suštinu njihovih bića prenesem na papir i -  to je zaista i uspelo. Radio sam crteže za određene osobe, što se njima jako svidelo. I još što je neobično, slike bi se tokom vremena menjale prateći raspoloženje naslikanog. To mi nije bilo u planu i iznenadilo me je da su slike nekakvi „monitori duše“ da se na njima može pratiti trenutno duhovno stanje naslikanog. To su mi potvrdili svi koji ih poseduju.

Dalje, obilazeći mesta povišenih energija (mesta moći - što bi rekao Kastaneda) osetio sam potrebu da to i „uhvatim“ na papiru kako bih svoj doživljaj mogao podeliti sa drugim osobama. I počeo bih crtež u svesci koju sam nosio, a završavao kod kuće. Tako su nastali crteži na Piramidi Sunca u Visokom (Bosna) i na vrhu Rtnja (koji je takođe piramida, a gde sam boravio više dana i noći).

Ono što je zanimljivo, u ovom stilu sam oslikao korice mog romana OTKRIĆE čije peto izdanje ovih dana izlazi iz štampe. Hteo sam da se isprobam kako ću "uhvatiti" duh te knjige.

Neke od slika možete VIDETI OVDE

Još malo o ovome, može se pročitati:

http://www.ninicninic.com/vesti/2012/08/23/selficki-crtezi

U vezi prošle izložbe ovih slika u februaru, možete više saznati na adresi:

http://www.ninicninic.com/vesti/2014/01/23/nevidljive-predstave-od-3012014-do-832014-beoproject-otvaranje-izlozbe-3012014-u-19

kao i na:

http://www.ninicninic.com/vesti/2014/02/01/nevidljive-predstave-od-30120...

Vodeći svetski žurnal Vall Sreet International Magazine je objavio belešku o toj izložbi:

http://wsimag.com/art/7025-dusan-ninic-in-visible-representations#.Uugc1vso-fp

http://www.ninicninic.com/vesti/2014/01/28/wall-street-international-mag...

 

 

 

 



[1] „self“ – na sanskritu označava spiralu

OTKRIĆE - peto izdanje
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com
ninicninic.com

Pretraga

PREPORUČUJEMO

Ninićevo LIKOVNO i PESNIČKO izražavanje (kritike)

NINIĆEVO SELFIČKO SLIKARSTVO

RAZGOVOR SA NINIĆEM objavljen u magazinu SENSA (martovski broj)

PREDAVANJA D Ninića

     - O molitvi OČE NAŠ

                            - video snimak

                            - o predavanju

                            - o predavanju (engleska verzija)

     - Na temu BOJE I DUHOVNOST

     - Tema RTANJ

             - Knjižara EVEREST

             - ISTRAŽIVAČKI FESTIVAL 2011.   (video zapisi)

             - RTANJ I DUHOVNOST (predavanje - snimak)

     Ninić na VIKIPEDIJI

              VIKIPEDIJI (engl.)

 

Novo (peto) izdanje popularnog romana OTKRIĆE  - U PRODAJI

Možete naručiti preko ovog sajta (kontakt) ili na telefon

060 3 44 11 77

 

VIDEO KANAL NA You Tube http://www.youtube.com/user/DusanNinic